Reinigen van nieuwbouw of verbouwing

Bij de eerste reiniging na nieuwbouw komen wij als schoonmaak-team langs wanneer de bouwwerken in stadium van afwerking of afgewerkt zijn.

Wij leveren schoonmaak van ‘a tot z’ of men kan enkel opteren voor de eerste reiniging van de glaspartijen.

BLINK Schoonmaak is door zijn jarenlange ervaring de ideale partner als het gaat over het volledig schoonmaken van de werf. Onze goede organisatie en communicatie maken van ons de sterkste in ons vak!

Wij zorgen ervoor dat het project tot in de puntjes wordt afgewerkt, met oog voor detail. Een ‘schoon’ project wordt met BLINK Schoonmaak volledig onze zorg.

Before After Opkuiswerken kantoorruimtesOpkuiswerken kantoorruimtes
Before After Opkuiswerken kantoorruimtesReinigen kantoorruimtes
Reinigen van nieuwbouw of verbouwing
Reinigen kantoorruimtes

Wat wordt er schoongemaakt?

01

De keuken

Deze wordt volledig gereinigd langs de binnen-en buitenzijde inclusief de schuiven. Het schoonmaken van de keuken betreft het stofvrij maken van alle oppervlakken alsook het reinigen met water en product. Kranen worden opgeblonken, eventuele wandbetegeling wordt gepoetst.

04

De ramen

Voor het reinigen van de ramen gaan wij vakkundig te werk. Alle eventuele resten van voegsel, bezetting, verf of lijmresten worden verwijderd. Zowel het glas, de vensterbanken als de omlijstingen worden schoongemaakt inclusief de omkasting bij het openen van de ramen.

02

De badkamer en/of aparte toilet

Het reinigen van de badkamer houdt in dat alle materialen stofvrij worden gemaakt en gereinigd met water en product. Het betreft het badkamermeubel, het bad of de douche, spiegels of glazen doucheramen, betegeling, kranen en lavabo’s, toilet.

05

De vloer

De vloeren worden door ons systematisch gereinigd. Allereerst wordt er gestofzuigd. Vervolgens worden de vloertegels geschuurd met een eenmansschuurmachine met behulp van water en product. Alle resten van voegsel, bezetting, verf of lijmresten worden daarbij vakkundig verwijdert. Daarna gaan wij de vloer herhaaldelijk spoelen om uiteindelijk na te dweilen. Eveneens de plinten worden schoongemaakt.

03

De berging

In de berging bevinden zich meestal de warmteketel, een lavabo die met water en product gereinigd worden en de technieken die stofvrij gemaakt worden.

06

Stopcontacten en radiatoren

De stopcontacten worden stofvrij gemaakt. De radiatoren worden afgestoft en met nat schoongemaakt.

Waarom is reinigen van nieuwbouw cruciaal?

Reinigen van nieuwbouw of verbouwing: bij een nieuwbouw of verbouwing komt veel kijken, van het leggen van de laatste steen tot het schilderen van de muren. Maar een van de meest cruciale, en vaak vergeten, stappen is het reinigen van het pand. Een grondige schoonmaak zorgt ervoor dat je nieuwe ruimte klaar is voor gebruik en vrij is van schadelijke stoffen zoals stof, verfresten en cementsluier. Bovendien draagt het bij aan een gezonde leefomgeving en verlengt het de levensduur van de materialen.

Verschillende soorten reiniging

Tijdens het schoonmaken van een nieuwbouw of verbouwing kom je verschillende soorten vuil tegen. Elk type vuil vereist een andere aanpak en schoonmaakmethode. Hieronder bespreken we de meest voorkomende soorten reiniging.

Bouwstof verwijderen

Bouwstof is misschien wel de meest voorkomende vervuiling na een nieuwbouw of verbouwing. Dit fijne stof kan in alle hoeken en gaten terechtkomen en moet zorgvuldig worden verwijderd om gezondheidsrisico's te voorkomen. Stofzuigen, gevolgd door het afnemen van oppervlakken met een vochtige doek, is vaak de beste methode. Bekijk ook zeker deze informatie van Kärcher.

Verfresten en Cementsluier

Verfresten en cementsluier zijn hardnekkige vlekken die vaak achterblijven na schilder- en tegelwerkzaamheden. Voor deze resten zijn er speciale reinigingsmiddelen nodig die ervoor zorgen dat de oppervlakken niet beschadigen, maar wel grondig schoon worden.

Vloeren en Ramen Reiniging

Vloeren en ramen zijn na een bouwproject vaak bedekt met een laag stof en vuil. Het reinigen van vloeren kan afhankelijk van het materiaal variëren van stofzuigen en dweilen tot het gebruik van gespecialiseerde vloerreinigers. Ramen moeten zorgvuldig worden schoongemaakt om strepen en aanslag te voorkomen.

Materialen en gereedschap die je nodig hebt

Voor het reinigen van nieuwbouw of verbouwing heb je verschillende materialen en gereedschappen nodig. Denk aan stevige reinigingsmiddelen, microvezeldoeken, stofzuigers met HEPA-filters, en ladders om bij moeilijk bereikbare plekken te komen.

Veiligheid voorop

Tijdens het schoonmaken moet je altijd veiligheid vooropstellen. Gebruik handschoenen, veiligheidsbrillen en, indien nodig, een mondkapje om jezelf te beschermen tegen schadelijke stoffen. Zorg er ook voor dat je schoonmaakmiddelen veilig gebruikt volgens de instructies op de verpakking.

Milieuvriendelijke Reinigingsmiddelen

Kies bij voorkeur voor milieuvriendelijke reinigingsmiddelen. Deze zijn minder schadelijk voor het milieu en vaak net zo effectief als hun chemische tegenhangers. Ze zijn bovendien veiliger in gebruik, vooral in een ruimte die binnenkort bewoond gaat worden.

Stappenplan voor grondige reinigen

Een grondige reiniging na nieuwbouw of verbouwing vereist een systematische aanpak. Hieronder vind je een stappenplan dat je kunt volgen om ervoor te zorgen dat je niets over het hoofd ziet.

Voorbereiding is de Sleutel

Begin met het voorbereiden van de ruimte. Verwijder al het grofvuil, zoals verpakkingsmateriaal en bouwafval. Maak een lijst van alle te reinigen ruimtes en bepaal welke materialen en gereedschappen je nodig hebt.

Systematisch Werken

Werk van boven naar beneden en van binnen naar buiten. Begin met het afstoffen van plafonds en muren, en werk je een weg naar de vloeren. Hierdoor voorkom je dat je opnieuw moet schoonmaken wat je al gedaan hebt.

Afval Verwijderen en Afvoeren

Na het schoonmaken blijft er vaak veel afval over. Zorg ervoor dat je dit op de juiste manier verwijdert en afvoert. Denk hierbij ook aan het scheiden van afval voor recycling.

Recycling van Bouwafval

Veel bouwafval kan gerecycled worden. Denk aan hout, metaal, en bepaalde soorten plastic. Door te recyclen draag je bij aan een beter milieu en verminder je de hoeveelheid afval die naar de stortplaats gaat.

Hoe vaak moet je reinigen na een nieuwbouw of verbouwing?

Direct na de Bouw

Direct na de bouw is een grondige schoonmaak essentieel. Dit is vaak de zwaarste schoonmaak omdat al het bouwstof en vuil nog aanwezig is.

Periodiek Onderhoud

Na de initiële schoonmaak is het belangrijk om regelmatig schoon te maken. Denk aan wekelijks stofzuigen, dweilen, en het schoonmaken van ramen en sanitair. Dit onderhoud houdt je woning of kantoor fris en voorkomt grotere schoonmaakklussen in de toekomst.

Veelgemaakte fouten en hoe deze te vermijden

Bij het schoonmaken na een nieuwbouw of verbouwing worden vaak fouten gemaakt. Een van de meest voorkomende is het niet gebruiken van de juiste schoonmaakmiddelen voor specifieke vlekken, zoals cementsluier. Ook wordt vaak vergeten om plafonds en hoge muren schoon te maken, wat kan leiden tot achterblijvend stof.

De voordelen van professionele schoonmakers inschakelen

Hoewel het mogelijk is om zelf schoon te maken na een nieuwbouw of verbouwing, kiezen veel mensen ervoor om een professioneel schoonmaakbedrijf in te schakelen. Dit biedt diverse voordelen, waaronder tijdbesparing, een hogere kwaliteit van schoonmaak, en het vermijden van stress.

Tijdbesparend

Een professioneel team kan de schoonmaak veel sneller uitvoeren dan wanneer je het zelf doet. Ze beschikken over de juiste materialen, ervaring en mankracht om de klus efficiënt te klaren.

Kwaliteit van de Reiniging

Professionals weten precies welke middelen en technieken ze moeten gebruiken om elk type vuil te verwijderen zonder schade aan te richten. Dit zorgt voor een grondige reiniging en een perfect resultaat.

Kosten-Batenanalyse

Het inschakelen van een professioneel schoonmaakbedrijf kost geld, maar het kan uiteindelijk goedkoper uitpakken dan zelf schoonmaken. Denk aan de tijd die je bespaart en de kosten voor het huren of kopen van schoonmaakapparatuur.

Conclusie

Het reinigen van een nieuwbouw of verbouwing is een onmisbare stap die vaak over het hoofd wordt gezien. Een grondige schoonmaak zorgt ervoor dat je nieuwe ruimte schoon, gezond en klaar voor gebruik is. Of je nu zelf de handen uit de mouwen steekt of een professioneel schoonmaakbedrijf inschakelt, het belangrijkste is dat de schoonmaak grondig en zorgvuldig wordt uitgevoerd. Dit draagt niet alleen bij aan een prettige woon- of werkomgeving, maar verlengt ook de levensduur van de materialen en het pand zelf.

Veelgestelde Vragen (FAQ)

Hoe lang duurt het om een nieuwbouw grondig te reinigen?

Dit hangt af van de grootte van de ruimte en de hoeveelheid vuil. Een grondige schoonmaak kan variëren van enkele uren tot een volledige dag.

Kan ik zelf cementsluier verwijderen?

Ja, maar het is belangrijk om speciale reinigingsmiddelen te gebruiken om schade aan de tegels te voorkomen.

Wanneer moet ik een professioneel schoonmaakbedrijf inschakelen?

Als je weinig tijd hebt, of als je zeker wilt zijn van een perfect resultaat, is het inschakelen van een professioneel schoonmaakbedrijf een goed idee.